Skip to content
Sundhed for ældre over 50 år

Sundhed for ældre over 50 år

Vi vil i dette blog-post komme ind på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når man kommer op i alderen, og hvad du kan gøre, for at sikre dig en sund og aktiv livsstil igennem resten af dit liv. Det er store ord, men vi tror på, at mange af nedenstående kan være med til at gøre en forskel, og der er heldigvis masser af forskning, der støtter op om mange af argumenterne.

Der findes mange træningsprogrammer og videoer til især yngre mennesker, men ofte bliver de ældre overset. Det synes vi er en fejl og meget ærgerligt og ønsker derfor at bidrage med en nem og overskuelig guide til nogle tjekpunkter du kan holde øje med. Hvad og hvor meget gør du selv af følgende punkter?

Læs dem igennem og tjek dig selv.

 

1. Kost:

Et af de vigtigste områder for vores sundhed er, hvad vi rent faktisk fylder på kroppen. Sundhed kommer indefra såvel som det vi udsætter den for udefra. Derfor er vores kost en af de vigtigste faktorer for, hvordan vores alderdom kommer til at forløbe og hvor "sunde" vi bliver/forbliver. Du har måske hørt om de såkaldte "blå zoner", hvor folk i gennemsnit har flere mennesker over 100 år end andre steder her på jorden. Det man har fundet frem til er, at det er meget livsstilsbetinget; altså en kombination af kosten, livsstilen, motionen og tilværelsen. Du kan læse hele vores blog om de blå zoner her

Derfor har vi samlet en række essentielle faktorer ift. kost

A. Næringsrige fødevarer: Ældre mennesker skal fortsat sørge for at få tilstrækkeligt med protein i deres kost for at bevare muskelmasse og styrke knoglerne. Der er mange måder at bidrage til en proteinholdig kost. Magert kød, fisk, bælgfrugter og evt. mejeriprodukter er gode kilder til protein. Husk den grønne agenda og at man sagtens kan få fint med proteiner gennem en grøn kost. Dernæst tror vi også på, at man så vidt muligt skal gå efter økologi og så naturlige produkter som muligt. Undgå for mange forarbejdede fødevarer. Det får de altså ikke meget af i de blå zoner.

B. Fibre og grøntsager: Fibre er vigtigt for at opretholde en sund fordøjelse og kontrollere vægten. Fibre findes i fuldkornsprodukter, frugt, grøntsager og bælgfrugter. Gå derfor ofte efter fuldkornsmærket, vælg produkter med mange fibre og gerne fuldkornsprodukterne fremfor de andre. Få nok grøntsager i løbet af dagen. Både morgen, dag og aften bør grøntsager være en fast del af din kostrutine. Du kan spise/drikke en lækker og sund grøntsagssmoothie / grøntsagsgrød, og på den måde kan du nemt få en stor mængde grøntsager ind i kroppen.

C. Antioxidanter: At inkludere antioxidantrige fødevarer som bær, grønne bladgrøntsager, nødder og diverse såkaldte "super foods" i kosten kan bidrage til at beskytte celler mod oxidative skader og reducere risikoen for kroniske sygdomme.

D. Reduceret saltindtag: Mange ældre og især mænd bør begrænse deres saltindtag for at reducere risikoen for forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

E. Vitaminer og mineraler: Ældre bør også nøje overveje en kost og dermed fødevarer, der er rige på vitamin D og calcium for at opretholde knoglestyrke og generel sundhed. En god idé er et generelt helbredstjek hos lægen, hvor du via blodprøver kan få målt dine nøjagtige tal og se om du har nok mængder af alle dine værdier. Denne gennemgang med lægen kan således skabe et sundt grundlag for dine fremtidige kostvaner.

2. Motion:

En anden vigtig faktor man fandt frem til ved de blå zoner er en aktiv livsstil og meget motion. De ældre sidder sjældent stille hele dagen for TV'et, men bevæger sig hyppigt og ofte. De kan udføre havearbejde, gang, motion, og træning, og holder dermed deres kroppe unge og stærke. Kroppen, balancen, nerver, hjerne. Det hele kræver aktivering og stimuli for at opretholde evnen til at fungere og fortsat være stærk og responsiv.

A. Aerob motion: Regelmæssig aerob motion, såsom gang, jogging, svømning eller cykling, kan hjælpe med at forbedre kardiovaskulær sundhed, styrke muskler og bevare mobilitet.

B. Styrketræning: Ældre mænd bør inkludere styrketræning i deres træningsrutine for at opretholde muskelmasse og styrke knoglerne. Dette kan reducere risikoen for fald og knoglebrud.

C. Fleksibilitet og balance: Yoga og strækøvelser kan hjælpe med at forbedre balance og fleksibilitet, hvilket er vigtigt for at reducere risikoen for skader.

D. Konsistens: Det er vigtigt at være konsekvent med træningsrutinen og gradvist øge intensiteten for at opnå de bedste resultater og undgå skader.

3. Sund livsstil:

Den sidste faktor vi har taget med er krøllen på halen og slutter den holistiske tanke flot af. Det er din overordnede livsstil som udtryk og resultat af både dine kostvaner og din motionsvaner. 

A. Rygeophør: Hvis en person ryger, er rygeophør afgørende for at mindske risikoen for kræft, hjertesygdomme og luftvejssygdomme. Du vil muligvis på sigt kunne mærke mere vitalitet og få mere ud af din krop og det du indtager.

B. Moderat alkoholforbrug: At begrænse alkoholindtaget til moderat niveau kan beskytte mod leverskader og visse former for kræft. Derudover er der mange kalorier i alkohol, så det er også værd at bemærke. Det sagt, så drikkes der også rigeligt med vin i de blå zoner, men det begrænses til kvalitet frem for kvantitet.

C. Stresshåndtering: Ældre mennesker bør lære effektive metoder til at håndtere stress, da kronisk stress kan påvirke sundheden negativt. I de blå zoner formår man at tage aktive pauser, hvor man slapper af, og en lur er helt i orden. Meditation, mindfullness og bare at tage en lur, er nok noget af de bedste vi mennesker kan gøre for vores kroppe. 

D. Regelmæssig helbredsundersøgelse: Regelmæssige lægebesøg og helbredsundersøgelser er vigtige for tidlig opdagelse af sundhedsproblemer og forebyggelse af sygdomme.

E. Socialt samvær: Regelmæssige social aktivitet fra venner og familie er afgørende for en sundhed livsstil, da det bidraget med glæde og velvære i krop og sind.

Det er vigtigt at bemærke, at individuelle behov naturligvis kan variere, så det er en god idé for alle ældre over 50 at konsultere en læge eller ernæringsekspert for at udvikle en skræddersyet plan, der passer til deres unikke sundhedsmæssige behov og mål. At tage skridtet mod at opretholde en sund livsstil gennem kost og motion for ældre kan bidrage til at forbedre livskvaliteten og øge chancerne for at leve et aktivt og sundt liv i alderdommen. Den behøver ikke være noget man frygter.

 

Referencer:

  • Willett, W. C., Koplan, J. P., Nugent, R., Dusenbury, C., Puska, P., & Gaziano, T. A. (2017). Prevention of chronic disease by means of diet and lifestyle changes. In Disease Control Priorities: Cardiovascular, Respiratory, and Related Disorders (Vol. 5, pp. 1-27). World Bank Publications.
  • Houston, D. K., Nicklas, B. J., Zizza, C. A., & Harris, T. B. (2009). The association between dietary quality and nutrient intake and muscle mass and strength in older men. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 64(5), 577-582.
  • Chodzko-Zajko, W. J., Proctor, D. N., Fiatarone Singh, M. A., Minson, C. T., Nigg, C. R., Salem, G. J., & Skinner, J. S. (2009). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and physical activity for older adults. Medicine & Science in Sports & Exercise, 41(7), 1510-1530.
  • Stewart, K. J., Bacher, A. C., Turner, K. L., Fleg, J. L., Hees, P. S., Shapiro, E. P., ... & Ouyang, P. (2005). Exercise and risk factors associated with metabolic syndrome in older adults. American Journal of Preventive Medicine, 28(1), 9-18.
  • Sesso, H. D., Paffenbarger Jr, R. S., & Lee, I. M. (2000). Physical activity and coronary heart disease in men: The Harvard Alumni Health Study. Circulation, 102(9), 975-980.
  • Andersen, L. B., Schnohr, P., Schroll, M., & Hein, H. O. (2000). "All-cause mortality associated with physical activity during leisure time, work, sports, and cycling to work". Archives of Internal Medicine, 160(11), 1621-1628.
Previous article De blå zoner - hvorfor lever nogle folk så længe?
Next article Er en detox-kur sundt og hvad kan du forvente?