Skip to content
OBS! Greenie #2 kan ikke leveres i ugerne 23 - 28 | Klik her for at læse mere →
OBS! Greenie #2 kan ikke leveres i
ugerne 23 - 28 | Læs mere →
Mental "aktiv meditativ pause"

Mental "aktiv meditativ pause"

En mental "aktiv meditativ pause"!

Hvad er det og hvorfor er det nu godt?

Det er i alt sin simpelthed en pause, hvor du aktivt koncentrerer dig om at lade hjernen slappe af og ikke tænke på andet end netop dette, hvilket i sagens natur dermed er meditativt. Dette kalder vi for "aktiv meditativ pause". Det kan lyde modstridende at skulle "koncentrere sig om at slappe af", men dette er nu engang øvelsen, da vi generelt ikke er særligt gode til at lade hjernen slappe af.

Du tænker måske, så, du mener meditation og mindfullness?

- Ja, bestemt. Det minder enormt meget om hinanden og øvelserne har mange ligheder. Grunden til jeg gerne vil have, at vi tænker det som en aktiv meditativ pause er fordi, det skal lægges ind som en aktiv pause i løbet af dagen, hvorfor dette netop er formålet.

En "aktiv meditativ pause" er ikke nødvendigvis en times total zen meditation/mindfullness session med tromme-musik og røgelse for fulde gardiner (Oh! However, I do like it!) - Nej, det skal tværtimod ses som et lynhurtigt værktøj du kan gøre brug af og meget gerne SKAL gøre brug af i løbet af din arbejdsdag, da det er her det vil have stor gavnlig effekt.

 

Hjernen er forunderlig. Studier har vist, at folk med høj kreativ evne adskiller sig fra andre. Når de koncenterer sig maksimalt om at løse en opgave, så forbruger de stort set samme mængde af energi som, når de bare stirrer lige ud i luften! Samtidig er deres kognitive hjerneaktivitet stort set de samme og dermed tænker de over udfordringer og problemer både i løsningsøjeblikket, men også under "pauser". Hjernen arbejder underbevidst kontinuerligt med at løse problematikker. Hvis du vil læse mere om dette kan du undersøge default mode network (DMN) af forskerne Biswal, Raichle m. fl.

En aktiv meditativ pause er ikke at spise frokost i kantinen med dine kolleger. Det er klart, du får tankerne og lidt af din måske stress på andre tanker. Men du får ikke mulighed for at lade hjernen aktivt slappe "rigtigt" af. Aktiv meditativ pause er heller ikke at scrolle feedet igennem på Instagram, LinkedIn, Twitter, Børsen, hente en ny kaffe, impulskøbe noget på nettet eller 1000 af vores andre overspringshandlinger i løbet af en arbejdsdag.

En aktiv meditativ pause tilstræber en tilstand, hvor du aktivt koncentrerer dig om at slappe af i hjernen og dermed giver hjernen en pause, aktivt.

En god aktiv meditativ pause øvelse


Så her en øvelse, jeg synes du burde gøre dig i det nye år. Ja, ved du hvad, meget gerne allerede nu! Hvorfor ikke starte det nye år med en ny sund rutine? You'll thank me later! 🙌

Stil efter ca. 10 minutter og læg det evt. i din kalender.
Sid ned, luk øjnene og prøv at slappe af og tænke på ingenting. Det kan være utroligt svært og som med alt andet her i livet, så gør øvelsen mester.

Men tro mig, det vil kunne mærkes og effekterne føles. Personligt synes jeg, at det er den mest effektive metode til at genoplade batterierne lynhurtigt og nærmest få al stress ud af kroppen. Se det lidt som en Turbocharger til din Tesla! Mental og fysisk sundhed hænger unægteligt sammen, derfor er det vigtigt at for indarbejdet nogle gode og nemme vaner indenfor begge områder!

Jeg vil gerne høre om du allerede laver sådanne øvelser, når behovet opstår. Og så hører jeg gerne, hvad du synes om øvelsen med en "aktiv meditativ pause"

Previous article Kost og styrketræning for et langt og sundt liv
Next article Sellerijuice - sundhed og forskning om selleri