Måske har du allerede hørt om vinterbadning, også nogle gange omtalt som isbadning, men er lidt skeptisk over for idéen om at kaste dig ud i det iskolde vand? Eller måske har du aldrig overvejet det før, men er nysgerrig efter at lære mere? Uanset hvad, så er du kommet til det rette sted!
Det er vist tydeligt for enhver, at vinterbadning de seneste par år er blevet mere og mere populært blandt os danskere. Man ser flere og flere poste om det på de sociale medier, og man har da også en gang imellem set med egne øjne, nogle der har kastet sig ud i det kolde gys.
Wim Hof, den såkalte "ismanden" eller "Iceman Hof" kan man naturligvis heller ikke komme udenom at SKULLE nævne i sammenhæng med vinterbadning/isbadning. Han er titelbærer af verdensrekorden af længst tid i isvand og hans kontrol af krop og psyke er dybt imponerende! Vi kan kun anbefale at tjekke ham ud og ligeledes følge nogle af hans åndedrætskurser. Men vi har også en række danskere på feltet så som; Stig Severisen ift. åndedræt, og Susanne Søberg ift. vinterbadning.
Men er vinterbadning sundt, hvad gør vinterbadning for vores krop og sind, og hvordan kommer man bedst i gang?
Vinterbadning er ikke kun en forfriskende oplevelse, meget forskning tyder på, at det også rent faktisk har en række sundhedsmæssige fordele.
Styrkelse af immunsystemet:
Studier viser, at regelmæssig eksponering for koldt vand kan styrke immunsystemet ved at stimulere det sympatiske nervesystem. Når man udsættes for koldt vand, aktiveres en række stresshormoner som bl.a. adrenalin i kroppen, som igen aktiverer immunforsvaret, så der kommer flere hvide blodlegemer. Dette kan bidrage til at forebygge sygdomme som bl.a. forkølelse, influenza og andre infektioner og luftvejesygdomme.
Blodgennemstrømning og cirkulation i kroppen: Forskning tyder på, at når vi udsætter vores krop for koldt vand, reagerer vores blodkar ved at trække sig sammen for at bevare varmen. Denne reaktion sker især i vores hænder, fødder, næse og ører. Normalt regulerer kroppen sin temperatur ved at indsnævre blodkarrene, men når kernetemperaturen i kroppen falder, aktiveres et andet forsvarssystem, som øger varmeproduktionen og forhindrer yderligere afkøling. Denne proces kan være med til at forbedre cirkulationen i kroppen og øge ilt- og næringsstoftilførslen til vores væv.
Reduceret inflammation og smerter: Studier har vist, at et koldt vandbad kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen, og lindre smerter og ubehag i muskler og led (bl.a. efter træning). Det gør også vinterbadning til en effektiv behandling for visse former for kroniske smerter.
Færre livsstilssygdomme: Flere studier viser også, at regelmæssig vinterbadning kan være med til at nedbringe kropsfedt hos mænd. Man har også fundet, at kulde kan få produktionen af en type protein, der hedder adiponectin, til at stige, som er et protein, der er vigtig i forhold til at reducere risikoen for diabetes. Samtidig er der studier der viser at vinterbadning kan få insulinniveauet i blodet til at falde hos folk, der vinterbader regelmæssigt. Alt i alt tyder resultaterne altså på, at vinterbadning kan være gavnligt for at regulere blodsukkeret, forbedre stofskifte, og samtidig forebygge forskellige livsstilssygdomme som bl.a. type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt.
Et studie har også fundet, at vinterbadning kombineret med saunabesøg påvirker hvordan det brune fedt (Brunt fedt spiller en vigtig rolle i at regulere kropstemperaturen og forbrænde kalorier for at producere varme) forbrænder energi og producerer varme. Forskningen fandt, at unge mænd, der vinterbader, oplevede ændringer i reguleringen af brunt fedtvæv og en forbedret evne til at producere varme som respons på kulde. Disse fund antyder, at vinterbadning kan have en positiv effekt på termoregulering og energiforbrænding. Meget tyder samtidig på, at det brune fedt beskytter mod udvikling af fedme og formentlig også mod hjertekarsygdomme.
At vinterbade er ikke kun en fysisk aktivitet, men også en praksis med dybe mentale fordele. Når vi dykker ned i det kolde vand, udløser vores krop en kompleks reaktion, der ikke kun påvirker vores fysiske velvære, men også vores mentale sundhed. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at vi hos Greenwitch forstår sundhed som omfattende både fysisk og mental sundhed. Derfor dykker vi her ned i, hvordan vinterbadning kan påvirke dit mentale helbred.
Vinterbadning frigiver glædeshormoner og forbedrer humør: For det første har studier vist, at det chok der kommer af et koldt gys, kan udløse noradrenalin og endorfiner (glædeshormoner), som kan have en positiv effekt på mentalt helbred og udvikling af hjernen. Et studie forestår endda, at det kan have deciderede antidepressive effekter. Endorfiner fungerer også som naturlige smertestillende midler og kan skabe en følelse af eufori og velvære. Dermed kan vinterbadning altså kan føre til en forbedret mental tilstand og øget humør.
Vinterbadning øger også produktionen af serotonin i hjernen. Serotonin er kendt som et "lykkenhormon" og spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores følelser og mentale tilstand.
Nogle studier viser også, at folk der vinterbader oplever et overordnet bedre humør. De føler sig mindre trætte, er gladere, husker bedre og føler sig mindre anspændte og mere energiske.
En mindful oplevelse: Derudover kan den intense sensoriske oplevelse af at dykke ned i det kolde vand og mærke kulden omkring os skabe en form for mental klarhed og mindfulness. Ved at fokusere på vores vejrtrækning og kropsfornemmelser under vinterbadningen kan vi skabe et øjeblik af fuld tilstedeværelse og forbindelse til vores krop og sind. Dette kan være en kraftfuld modgift mod hverdagens stress og bekymringer og give os mulighed for at genoplade vores mentale batterier.
En social oplevelse: Den sociale dimension af vinterbade kan også være en værdifuld kilde til mental velvære. At deltage i denne aktivitet med venner eller familie skaber en følelse af fællesskab og samhørighed, hvilket kan reducere følelsen af isolation og ensomhed.
En natur oplevelse: Sidst men ikke mindst er vinterbadning jo også en naturoplevelse, og meget forskning viser, at det at komme ud i naturen er med til at styrke vores mentale helbred.
Sammenfattende tyder forskningen på, at der altså er en masse sundhedsmæssige fordele at hente ved at vinterbade. Disse fordele kan have en positiv indvirkning på vores mentale sundhed og velbefindende, hvilket gør vinterbadning til en værdifuld praksis for at opretholde en sund og afbalanceret livsstil. Forskning inden for vinterbadning befinder sig dog stadig på et tidligt stadie, så der skal mere forskning til, før effekten af vinterbadning kan konkluderes med sikkerhed.
Er du blevet inspireret til at dykke ned i det kolde vand? I så fald kommer der her nogle gode råd til at komme godt i gang, så du går en sikker og behagelig oplevelse med vinterbadning.
Lad os starte med det vigtigste: Aldrig, aldrig vinterbade alene! Jeg ved, det kan virke fristende at snige sig ud på en kold vinterdag og tage en forfriskende dukkert solo, men det er bare ikke det værd. Hav altid en ven eller et familiemedlem med dig, så I kan holde øje med hinanden og hjælpe, hvis der skulle opstå problemer. Især som ny vinterbader skal man starte langsomt og sikker ud. Man kan få et ildebefindende især som ny udøver, kroppen kan gå i "chok-tilstand", hvilket kræver en tilvænning at styre og andre faktorer kan gøre sig gældende. Det er klart, hvis man er i en vinterbadeklub med andre mennesker omkring sig, kan man godt bade alene, men brug sund fornuft. Sikkerhed kommer altid først!
Okay, lad os få det her på plads: Spring aldrig på hovedet ned i det kolde vand. Jeg gentager, aldrig! Sænk dig i stedet langsomt ned i vandet for at undgå chok. Især som ny vinterbader, er det altså no-go, da du ikke ved, hvordan din krop vil reagere. Igen kan vores krop her gå i panik, og du ved ikke / kan ikke styre, hvordan din krop reagerer. Forvent ikke du kan hoppe på hovedet i isvand som selveste Iceman Hof det første stykke tid. Det er klart, når du bliver en gavet ice-lover, så skal du naturligvis gøre som du vil, men jeg bliver personligt altid lidt forarget, når jeg ser vilde udspring i havet i vintertid, fordi du ved reelt set ikke, om du kan glide, falde, få et ildebefinden mv., og det er jo ikke sikkert, at der står en fellow ice-lover klar til at kunne hoppe i efter og redde dig. Så igen, safety-first venner!
Før du hopper i det kolde vand, er der nogle ting, du skal huske. Tjek altid badeforholdene og kend redningsudstyret i området. Hold øje med is på trappen eller broen, så du ikke glider og falder. Hvis du kan, så bad fra en bro frem for at gå fra stranden og ud i vandet. Det er både mere sikkert, da du får mulighed for hurtigere at komme op af vandet igen, og så trækker du heller ikke det kolde gys ud! Især fødderne kan være en super pain! Jeg anbefaler derfor evt. neopran-sokker eller min. et par tøfler. Og vigtigst af alt – og jeg siger det igen - lad være med at vinterbade alene.
Når du først er i vandet, er det vigtigt at være bevidst om dit åndedræt. Træk vejret roligt og langsomt for at undgå den panik, der kan komme af at udsætte din krop for kulde. Jeg ved, det kan være skræmmende at stå der midt i det kolde vand, men tag et par dybe åndedrag og tag det langsomt. Husk; kontrol og ro er alpha og omega. En god teknik som også NAVY-seals bruger, er 4-sekunders reglen. Denne kan også bruges til stress-håndtering og i stressede situationer generelt. Den er simpel og udføres således. 4 sekunder træk vejret ind, 4 sekunder hold vejret, 4 sekunder ud, 4 sekunder hold vejret og så REPEAT! Hermed har du et 4-sekunders flow. Når du er oppe af vandet igen, så er det også vigtigt at du hurtigt får varmen igen! Skift eventuelt til tørt tøj, tag en varm kop te eller kaffe, eller benyt dig af en sauna i området. Du kan også med fordel bruge en hue både før, under og efter vinterbadningen! Og så ja, husk evt. fusserne.
Hvis du er ny til vinterbadning, skal du ikke bekymre dig! Vi har alle været der. Start langsomt og gradvist væn dig til det kolde vand. Tag dig god tid, og vælg måske en dag, hvor du føler dig ekstra modig.
Disse råd er ikke kun for din sikkerhed, men også for at sikre, at du går en positiv vinterbadeoplevelse i møde! Husk altid at være opmærksom på dine egne grænser og lytte til din krop under hele processen. Jeg kan ikke anbefale "show-off" metoden og øre det som en form for "challenge" med vennerne eller kollegerne. Første gang skal klart udføres i rolige omgivelser uden stress og med 100% fokus. Det er en tilvænning.
Selvom vinterbadning måske virker lidt skræmmende ved første øjekast, så håber jeg, at denne artikel har vist dig, hvor mange fantastiske fordele der er ved at tage det iskolde dyk. At forbedre dit mentale helbred, øge din fysiske sundhed og føle en forbindelse med naturen er bare nogle få af de utallige fordele, du kan opleve.
Så hvorfor ikke tage det første skridt og prøve vinterbadning? Jeg kan i hvert fald kun opfordrer dig til at kaste dig ud i det og opleve det selv.
Her i Greenwitch har vi selv vinterbadet i lang tid. Følelsen det giver i kroppen er helt fantastisk. Og vi kan kun "koldt" anbefalet det!
KILDER