Skip to content
Sunde smoothies for et stabilt blodsukker og mere energi

Sunde smoothies for et stabilt blodsukker og mere energi

Et stabilt blodsukker er vigtigt for os alle, unge som ældre, kvinder som mænd, uanset om vi er raske eller insulinresistente. For højt blodsukker kan sættes i sammenhæng med inflammatoriske sygdomme, hormonelle ubalancer og et stresset immunforsvar. 
Hos de fleste reguleres blodsukkeret automatisk af kroppens egne mekanismer, men graden af, hvor hårdt disse mekanismer skal arbejde, afhænger af, hvilke fødevarer vi indtager.
Derfor har de fødevarer, vi indtager, stor betydning for dette, og vi kan altså SELV hjælpe vores krop på vej. 

Glykæmisk indeks (GI) er et udtryk for, hvor meget vores blodsukker stiger, når vi har spist en given fødevare, i forhold til en reference værdi. Ofte bruger man glukose som reference, og sætter indeksværdien til 100.
Fødevarer med højt glykæmisk indeks fremmer en hurtig stigning i blodsukkeret grundet let nedbrydelige kulhydrater som hurtigt nedbrydes og omdannes til sukker, som medfører den hurtige stigning i blodsukkeret. 
Fødevarer med lavt glykæmisk indeks er længere tid om at nedbrydes og optages og er som regel mere mættende og medfører mindre udsving i blodsukkeret.  

Kort fortalt: Ved fødevarer med et lavt GI, er der tale om en kost med mange komplekse kulhydrater og et lavt indhold af sukker.

Så hvis du vil hjælpe din krop godt på vej mod et stabilt blodsukker, kan kulhydrater med lavt glykæmisk indeks som grøntsager (særligt grove og rå grøntsager) pakket ind i plantefibre være et rigtig godt sted at begynde. 

Det er dog væsentligt at påpege, at alle fødevarer med lavt GI ikke altid er synonyme med en sund kost. Fedt er bl.a. med til at reducere tømningshastigheden af maveindholdet, hvilket fremmer en langsommere optagelse og dermed mindre udsving i blodglukosen. Dette er bl.a. en af årsagerne til, at pommes frites har et lavere GI end kartofler, og, uden at røbe for meget, ved vi vidst allesammen godt, hvad der er sundest.. 

En af måderne Julie, grundlæggeren af Greenwitch, kom sine hormonelle ubalancer (læs mere om Julie sundhedsrejse HER) til livs var ved at spise en blodsukkerstabiliserende kost, herunder en helt masse grove grøntsager samtidig med at spise få af de hurtige kulhydrater. Disse erfaringer fik hende blandt andet til at komme på ideen til Greenwitch, da hun savnede en måde at fylde sin krop med alle disse grove grøntsager, uden samtidig at proppe kroppen med for meget frugt og dermed beskytte sin blodsukker og hormoner. Samtlige juice og smoothies på markedet levede ikke op til disse krav, og de indeholdte gang på gang for meget frugt, og derfor startede Julie Greenwitch. Fordi det skal være nemt at få sine daglige grøntsager hver morgen velvidende, at man samtidig passer godt på sit blodsukker. 

Er dette også vigtigt for dig?

Kh Mette, Greenwitch 

Kilder:
Sandheden om sukker – Anette Sams
https://altomkost.dk/fakta/glykaemisk-indeks/

Læs også om sund smoothie, greenie og grøntsagssmoothies her.

Previous article Greenie – en grøn smoothie