Skip to content
OBS! Vores produktion er under ombygning i juli - modtag din ordre i august | Læs mere →
OBS! Vores produktion er under ombygning i juli - modtag din ordre i august | Læs mere →
Hvordan du lever sundt under din graviditet

Hvordan du lever sundt under din graviditet

I dette blogindlæg vil vi beskrive de overvejelser du som kommende mor under din graviditet kan have og også ruste dig ift. do's and dont's, når vi netop snakker sundhed under din graviditet.

Så læn dig tilbage, tag en dyb indånding og fordyb dig i denne odyssé af viden om graviditet og sundhed. Uanset hvor du befinder dig i din graviditetsrejse, er dette indlæg skræddersyet til at give dig de oplysninger, du har brug for, for at træffe de bedst mulige valg for dig og din baby. Lad os begynde denne fordybelse i den vidunderlige verden af graviditet og sundhed!

At være gravid er en uovertruffen rejse, hvor en kvindes krop skaber et nyt liv. Denne magiske tid er fyldt med forventninger, glæde og spænding, men den bringer også med sig et utal af spørgsmål om, hvordan man bedst kan tage vare på sig selv og sit ufødte barn. En af de mest essentielle aspekter af en sund graviditet er kost og ernæring, da det direkte påvirker både den gravides velbefindende og fostrets udvikling.

Som en vordende mor er det naturligt at ønske det bedste for den lille skat, der vokser inde i dig. Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan du bedst kan støtte din egen sundhed og dit barns trivsel gennem den rigtige ernæring. Når du er gravid, er din krop i en konstant tilstand af forandring, og de næringsstoffer, du forbruger, spiller en afgørende rolle i denne transformation.

 

I det følgende blogindlæg vil vi udforske nogle nøgleelementer ved en sund graviditet og dykke ned i detaljerne ved at opretholde en afbalanceret kost, så kroppen er rustet til den kommende udvikling af nyt liv samt selve fødslen, der tester kroppen til det yderste. Vi vil også se nærmere på de fødevarer, der bør prioriteres, samt dem der bør undgås for at sikre, at din rejse mod moderskabet er fyldt med vitalitet og glæde. Husk altid at søge læge og følge deres anbefalinger. Få taget blodprøver og forhold dig til de anbefalinger samt kritisk til de ting du læser.

Gennem en kombination af pålidelige videnskabelige kilder og eksperters rådgivning vil vi udforske, hvordan forskellige næringsstoffer påvirker både den gravide kvindes krop og den voksende spædbarn. Ved at indarbejde anbefalinger fra velrenommerede organisationer som American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), U.S. Department of Agriculture (USDA), Harvard T.H. Chan School of Public Health og Mayo Clinic, vil vi sørge for, at de oplysninger, vi præsenterer, er velunderbyggede og troværdige.

Sådan lever du sundt som gravid:

 1. Følg en afbalanceret kost: En sund kost under graviditeten bør omfatte en bred vifte af fødevarer, herunder frugt, grøntsager, fuldkorn, magert protein og sunde fedtstoffer. Dette sikrer, at du får alle nødvendige næringsstoffer til både din egen sundhed og fostrets udvikling.

 2. Folinsyre og jern: Gravide kvinder har brug for øgede niveauer af folinsyre og jern. Disse næringsstoffer er afgørende for forebyggelse af fødselsdefekter og for at opretholde tilstrækkelige hæmoglobin niveauer. Man kan tilmed tabe meget blod under fødslen, hvorfor dette er vigtigt. Fødevarer som spinat, bønner, fuldkornsprodukter og magert kød er gode kilder.

 3. Hydrering: At drikke tilstrækkeligt med vand er vigtigt under graviditeten. Det hjælper med at opretholde en sund fostervandmængde, støtter fordøjelsen og mindsker risikoen for forstoppelse.

 4. Undgå overforbrug af kalorier: Selvom det er normalt at tage på under graviditeten, er det vigtigt at undgå overdreven vægtøgning. Følg sund fornuft, spis næringsrige fødevarer og undgå at spise for to.

 5. Evt. tilskud kombineret med kost: Få undersøgt dine tal via en blodprøve hos din læge. Man kan spise sig nok så sund, men tallene siger altid sandheden, så få målt dine tal og tag tilskud såfremt dette er nødvendigt.

Fødevarer at inkludere:

 1. Magert protein: Fisk, fjerkræ, magert kød, bælgfrugter og æg er fremragende kilder til protein, som er afgørende for fostrets vækst og udvikling. Men det kan naturligvis også komme fra de veganske fødevarer som ærter, linser, bønner, kikærter og de mange bælgfrugter, der er fyldt med protein. Man af disse har samme eller endda højere mængder af protein.

 2. Mælkeprodukter: Mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost er rige på calcium, der styrker dine knogler og fremmer barnets skeletudvikling. Dette kan igen være en debateret tilgang, da folk kan have veganske eller miljømæssige præferencer. Jeg blev selv ret overrasket, da min læge og jordmoder anbefalede mig at spise masser af ost under min graviditet!

 3. Grønne bladgrøntsager: Spinat, broccoli og grønkål er eksempler på grøntsager, der er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, der understøtter din sundhed og fordøjelse. Generelt er det meget vigtigt at få nok og mange grøntsager under hele din graviditet. Sundhedsstyrelsen anbefaler min. 600 g frugt og grønt hver eneste dag!

 4. Fuldkornsprodukter: Fødevarer som brune ris, fuldkornsbrød og quinoa giver langvarig energi og fiber, der hjælper med at regulere fordøjelsen.

Det var i hvert fald lidt "grove" råd om dine kostvaner.

Fødevarer at undgå:

 1. Rå eller utilstrækkeligt tilberedte fødevarer: Undgå at spise rå eller dårligt tilberedte fødevarer, da de kan udgøre en risiko for fødevarebårne sygdomme.

 2. Høj kviksølvfisk: Nogle fisk, som sværdfisk, haj og tilefish, har høje niveauer af kviksølv, der kan skade fosterets nervesystem. Vælg lavkviksølvfisk som laks, sild og rejer.

 3. Rå mælkeprodukter: Undgå upasteuriserede mejeriprodukter, da de kan indeholde skadelige bakterier.

 4. For meget koffein: Begræns dit koffeinindtag til en moderat mængde, da overdreven koffein kan påvirke fostrets vægt og øge risikoen for abort.

Motion under din graviditet:

Det anbefales af mange, at fortsætte med at dyrke motion under ens graviditet. Man må dog naturligvis ikke løfte tunge ting, belaste sig selv hårdt eller løbe et marathon - det siger sig selv. Men at holde kroppen i gang og holde den sund og stærk til fødslen vil kun gavne dig!

Husk altid at konsultere din læge eller en ernæringsekspert, inden du foretager drastiske ændringer i din kost under graviditeten. Det samme gælder en personligtræner eller læge ift. al form for motion og træning. De vil kunne give dig personlig rådgivning baseret på din individuelle sundhedstilstand.

I denne vidunderlige rejse mod moderskabet er det vigtigt at prioritere din sundhed og trivsel. Ved at følge en afbalanceret kost og træffe sunde valg kan du give dit barn den bedst mulige start på livet. Husk at lytte til din krop, søge rådgivning fra fagfolk og nyd denne unikke oplevelse i dit liv.

Kilder:

 • American College of Obstetricians and Gynecologists. (2021). Nutrition During Pregnancy. Link
 • U.S. Department of Agriculture. (2021). Choose MyPlate: Moms & Moms-to-Be. Link
 • Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2021). Pregnancy Diet & Nutrition: What to Eat, What Not to Eat. Link
 • Mayo Clinic. (2021). Pregnancy diet: Focus on these essential nutrients. [Link](https://www.mayoclinic.org/
Previous article Er en detox-kur sundt og hvad kan du forvente?
Next article Green Coconut Heaven Smoothie opskrift