Skip to content
OBS! Vores produktion er under ombygning i juli - modtag din ordre i august | Læs mere →
OBS! Vores produktion er under ombygning i juli - modtag din ordre i august | Læs mere →
Den super sunde grøntsagsgrød fra professor Oluf

Den super sunde grøntsagsgrød fra professor Oluf

Du har jo nok allerede hørt det før. SPIS FLERE GRØNTSAGER!

Det bliver anbefalet af både forskere, ernæringseksperter, sundhedsstyrelsen og mange andre. Oluf Borbye Pedersen er måske ikke en mand man lige kender af navn, men han har gennem de senere år vundet større og større indpas i medierne med hans forskning og viden omkring sundhed.

Oluf Borbye Pedersen har været læge i over 50 år og er professor og forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet og Gentofte Hospital. Ham og hans internationale forskerhold har i flere år undersøgt, hvordan tarmens mikrobiomer (tarmflora og bakterieforhold) – altså sammensætningen af alle de bakterier, virus og svampe, der findes i vores tarme – har betydning for vores sundhed og løbende påvirker hele vores krop.

De finder konstant mange spændende resultater, men et af de mere væsentlige og Oluf's egen anbefaling er helt tydeligt, at indtage en stor mængde af varieret frugt og grønt hver dag. Oluf starter hver dag ud med en grøntsagssmoothie/grød (eller greenie) som vi jo kalder det. Her kan du prøve hans opskrift af:

 

lækker grøntsagsgrød

Opskrift på professor Oluf's egen grøntsagsgrød:

Her er professorens bud på en sådan opskrift i form af en lækker grøntsagsgrød. Kan blendes om morgenen eller om aftenen. Eller som snack i løbet af dagen. Mulighederne er mange med professor Oluf's egen grøntsagssgrød!

Blend det hele sammen til en grød eller smoothie. Top med bær og nødder eller mandler efter præferencer.

 • Et halvt æble
 • En halv kiwi
 • Lidt frisk ingefær og gurkemeje
 • En skefuld tørret pebermynte
 • Tre-fire håndfulde spinat
 • En håndfuld persille
 • To tomater
 • Saften af en halv citron
 • En halv avocado
 • Tre store buketter broccoli eller grønkål
 • 2,5 dl urtete
 • Lille håndfuld bønnespirer
 • Fem valnødder

Hvis du synes, at det bliver en anelse for omstændigt, så kan du jo "snyde lidt", som kokken i TV plejer at sige det. Du kan nemlig bestille vores super lækre og grønne grøntsagssmoothies og bruge dem som din grøntsagsgrød om morgenen. Det har vi mange kunder, der synes er et fantastisk tilbud i deres ellers travle hverdag. Så er de nemlig sikret dagens økologiske grøntsager på en nem måde. Vi i Greenwitch leverer det hele hjem til dig direkte til din hoveddør, så er du altså klar til en nem og sund livsstil i hverdagen! Du kan se alle vores smoothie-kasser med masser af lækre grøntsagsgrød og smoothies lige her

Derfor er grøntsager og frugter gode for din tarmflora:

Grøntsager og frugter er rige på kostfibre, som er vigtige for en sund fordøjelse. Kostfibre kan ikke fordøjes af kroppen, så de passerer igennem tarmene og hjælper med at holde afføringen blød og regelmæssig. Dette kan forebygge forstoppelse og sikre, at affaldsstoffer effektivt udskilles fra kroppen. Fibre fungerer også som føde for de gavnlige bakterier i tarmen, hvilket fremmer en sund tarmflora.

De gavnlige bakterier i din tarm trives på de kostfibre, der findes i grøntsager og frugter. Når disse bakterier fermenterer kostfibrene, producerer de kortkædede fedtsyrer, som har vist sig at styrke tarmvæggen, reducere inflammation og fremme en sund tarmfunktion. En sund tarmflora er afgørende for ikke kun fordøjelsen, men også for immunsystemet og den generelle sundhed.

Grøntsager og frugter er fyldt med antioxidanter og phytonæringsstoffer, som kan beskytte tarmcellerne mod skade og betændelse. Disse næringsstoffer kan også bidrage til at nedsætte risikoen for visse kroniske sygdomme, såsom hjertesygdomme og nogle former for kræft. Læs mere om vores anbefalinger for en antiinflammatorisk kost her.

I modsætning til forarbejdede fødevarer, der ofte er høje i mættet fedt, transfedt og tilsat salt og sukker, er grøntsager og frugter naturligt lave i disse stoffer. Et højt indtag af forarbejdede fødevarer kan føre til vægtøgning og inflammation, som kan påvirke tarmens sundhed negativt. Ved at inkludere flere grøntsager og frugter i din kost, kan du hjælpe med at reducere risikoen for disse negative effekter.

At spise et bredt udvalg af grøntsager og frugter kan også bidrage til at øge diversiteten af mikroorganismer i tarmen, hvilket anses for at være et tegn på god tarmhelse. En høj biodiversitet i tarmen er forbundet med en bedre resistens over for patogene bakterier og en stærkere tarmbarriere.

Dermed spiller grøntsager og frugter en central rolle i at opretholde og fremme en sund tarmfunktion, hvilket er afgørende for vores overordnede velvære og sundhed.

Velbekomme!

 

Previous article Forbindelsen mellem overvægt og sygefravær: Vægtens rolle afsløret i forskning
Next article Du har sikret 417m2 til mere natur og vilde dyr