Skip to content
OBS! Vores produktion er under ombygning i juli - modtag din ordre i august | Læs mere →
OBS! Vores produktion er under ombygning i juli - modtag din ordre i august | Læs mere →
Rødbede kan medvirke til at mindske forhøjet blodtryk og øge din udholdenhed

Rødbede kan medvirke til at mindske forhøjet blodtryk og øge din udholdenhed

Rødbede har i mange år været anset for en kedelig og overset grøntsag, hvis potentiale og sundhedsmæssige fordele ikke rigtigt er kommet til sin ret.
De senere år har rødbeden dog gjort et kæmpe comeback og er blevet en af de mest hypede og populære grøntsager. Nogle karakteriserer den sågar som en superfood pga. grøntsagens sundhedsgavnlige egenskaber!
Der er mange gode og sunde grunde til at indtage rødbede som en del af dine daglige grøntsager.
Læs videre og find ud af hvorfor grøntsagen er blevet så populær, som den er: 

HØJT INDHOLD AF FIBRE
Rødbede karakteriseres som en grov grøntsag, hvilket betyder at den indeholder et højere indhold af fibre end de fine grøntsager. Fibrene, som bl.a. er til gavn for din fordøjelse, får du gavn af, hvis du indtager hele råvaren, dvs. både saft og frugtkød (pulpen) og altså ikke kun drikker rødbedejuice.
Det er bl.a. én af årsagerne til, at vi i Greenwitch fremstiller sunde grøntsagssmoothies, som netop indeholder alle råvarens bestanddele. Derved får du det maximale læringsudbytte ud af grøntsagerne. Prøv vores grøntsagssmoothie med rødbede her, eller find inspiration til sunde opskrifter med grøntsager her: sund smoothie.

RØDBEDE INDEHOLDER ESSENTIELLE VITAMINER OG MINERALER
Rødbeden indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, herunder bl.a. vitamin B og C samt kalium og jern som bl.a. er med til at styrke dit immunforsvar, nervesystem og muskelfunktion.
Det siges sågar, at rødbeder kan have en opstrammende effekt på huden på grund af stoffet hyaluronsyre, men effekten af dét vil vi lade dig og dine erfaringer om at vurdere 😊  


RØDBEDE KAN VÆRE MEDVIRKENDE TIL AT MINDSKE FORHØJET BLODTRYK OG ØGE DIN UDHOLDENHED

Det absolutte superstof i rødbeden er dens høje indhold af nitrat.
Selvom resultaterne stadig kan være tvetydige, har flere forskningsforsøg påvist en tendens til at rødbedens indhold af nitrat kan være medvirkende til at mindske forhøjet blodtryk og øge din udholdenhed under sport.
Det er selvfølgelig væsentligt at påpege, at indtaget af rødbede ikke kan stå alene som løsning på forhøjet blodtryk, men at en kombineret sundere livsstil mht. sport og kost er yderst væsentligt. 

Rødbedens effekt på at sænke blodtrykket skyldes med stor sandsynlighed de processer, hvormed nitrat omdannes i kroppen efter indtagelse. Her omdannes nitrat til nitrogenoxid, som får blodårerne til at udvide sig. Som effekt af det forbedres blodomløbet, hvormed blodtrykket mindskes. 

Rødbedens gavnlige effekt på vores træning skyldes ligeledes nitrats omdannelse til nitrogenoxid.
Effekten skyldes nitrogenoxids evne til at øge tilførslen af ilt til musklerne.
Noget tyder på, at effekten dog afhænger af dit udgangspunkt, og at effekten særligt kan opleves for folk, der ikke regelmæssigt dyrker motion. Du skal dog ikke forvente noget quick fix, så husk på at indtaget af rødbede aldrig vil afløse vigtigheden af at dyrke motion!

Du kan altså indtage rødbede som led i en sund kost.
Rødbeden kan tilberedes og indtages på flere måder: rå, bagt, kogt, stegt, blendet m.m.
Dog har mange tendens til at opleve tilberedningen af rødbede som en smule ”besværlig” og som noget være ”svineri”, pga. farvestoffet betanin, som findes i overflod i rødbeder, og som er med til at frembringe den i øjenfangende rødlige farve. Vidste du, at betanin faktisk er så koncentreret og kraftfuldt, at det faktisk udvindes som et farvestof, e-nummer 162, der tilsættes øvrige fødevarer? 

Betainerne er, foruden deres iøjnefaldende farve, med til at bekæmpe inflammation i kroppen.  

Udover at indeholde betanin, så indeholder rødbeder også det organiske stof geosmin. Stoffet har en kraftfuld duft og en smag af jord, hvilket er med til at give rødbede en jordagtig smag – oplever du, at din rødbedesmoothie smager af jord, skal du derfor ikke være bekymret for hygiejnen og jordbakterier. Det er blot et helt naturligt smagselement i rødbeden. 

Vil du gerne øge dit indtag af grøntsager, herunder den sunde rødbede, og leve sundere på en nem og overskuelig måde, kan vi anbefale dig at prøve vores grøntsagssmoothies.
Vores smoothies er sunde og nemme måltider og indeholder altid min. 200 g grøntsager og max. 100 g frugt.
Er du interesseret i at indtage rødbede dagligt, kan du prøve kræfter med vores greenie 4. Læs mere om alle vores grøntsagssmoothies her.

Kilder:

The Nitrate-Independent Blood Pressure–Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis, 2017
Zahra Bahadoran,1 Parvin Mirmiran,4 Ali Kabir,5 Fereidoun Azizi,2 and Asghar Ghasemi3

Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts
Raúl Domínguez1*, José Luis Maté-Muñoz1 , Eduardo Cuenca2 , Pablo García-Fernández1 , Fernando Mata-Ordoñez3 , María Carmen Lozano-Estevan1 , Pablo Veiga-Herreros1 , Sandro Fernandes da Silva4 and Manuel Vicente Garnacho-Castaño2

Previous article Jeg tør vove at påstå, hvorfor du er stresset..