Skip to content
Er en detox-kur sundt og hvad kan du forvente?

Er en detox-kur sundt og hvad kan du forvente?

Detox, cleanse, smoothie- eller juicekure. Vi har allesammen hørt det før.

Smoothie detox-dieter har vundet popularitet som en metode til at forbedre sundheden og potentielt fremme kroppens afgiftningsprocesser. Selvom der ikke er tilstrækkelig videnskabelig evidens til at støtte drastiske detox-dieter, kan en kost rig på næringsstoffer, inklusive smoothies, være en gavnlig tilføjelse til en sund livsstil.

Hvad er en smoothiekur / smoothie-detox?

En smoothie detox indebærer at indtage en diæt bestående hovedsageligt af frugt og grøntsagssmoothies i en periode, ofte i forsøget på at eliminere giftstoffer og fremme vægttab. Det hævdes, at disse smoothies kan hjælpe med at fjerne affaldsstoffer fra kroppen og forbedre fordøjelsen. Mange bruger også konceptet "cleanse-kur" og det kan du læse meget mere om fordele og ulemper ved cleanse-kuren her.

Sundhedsmæssige Fordele af Smoothie Detox:

 1. Rig på Næringsstoffer: Frugt- og grøntsagssmoothies er en fremragende kilde til vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er vigtige for kroppens sundhed og funktion. Disse næringsstoffer kan understøtte immunsystemet, forbedre hudens sundhed og styrke kroppens beskyttelse mod skadelige frie radikaler.

 2. Hydrering: Smoothies, der er lavet med vand- og fiberrige ingredienser som vandmelon, agurk og spinat, kan bidrage til hydrering og opretholdelse af væskebalancen i kroppen.

 3. Fordøjelsesstøtte: Mange frugt- og grøntsagssmoothies indeholder kostfibre, der kan fremme en sund fordøjelse og lette tarmbevægelser. Dette kan hjælpe med at forhindre oppustethed og forstoppelse.

Kroppens Respons på Smoothie Detox:

Mens nogle tilhængere af smoothie detox hævder, at det hjælper med at fjerne giftstoffer fra kroppen, er det vigtigt at bemærke, at kroppen allerede har indbyggede afgiftningsmekanismer, primært gennem leveren og nyrerne. Videnskabelig forskning støtter ikke nødvendigvis idéen om, at ekstreme detox-dieter er nødvendige for at understøtte disse processer.

Detox-kure kan være hårde!

Når du begynder en detox med smoothies, kan din oplevelse variere baseret på dine mål, din krop og din tidligere kost. Det du føler i kroppen og din oplevelse kan af samme årsag variere meget. Men der er ikke nogen tvivl om at kroppen arbejder og den får en pause fra alt det vi plejer at gøre, spise eller indtage. Derfor har vi her samlet nogle typiske oplevelser og aspekter af en smoothie detox-oplevelse:

 1. Øget Energi: Mange mennesker rapporterer en følelse af øget energi, når de begynder at inkludere flere frugter og grøntsager i deres kost gennem smoothies. Dette skyldes ofte de naturlige sukkerarter i frugter samt de vitaminer og antioxidanter, der findes i dem.

 1. Perioder med lavt blodsukker/træthed: Som en kontrast hertil kan folk også opleve perioder med træthed/lavt blodsukker, da man indtager væsentlig mindre sukker og færre kalorier end normalt. Det kan føles ubehageligt. Lyt altid til kroppen, men det er noget folk godt kan opleve som ubehageligt i perioder. Husk at drikke og indtage rigeligt med vand, så du er hydreret. Fordel evt. indtaget af dine smoothies ud over dagen, så du minimerer risikoen for at gå "sukkerkold".

 2. Fordøjelsesændringer: Nogle mennesker kan opleve ændringer i fordøjelsen, når de skifter til en flydende kost rig på kostfibre fra smoothies. Dette kan omfatte hyppigere tarmbevægelser og mindre oppustethed. Vores detox smoothie-kur anbefaler vi kun, at man tager i kortere perioder.

 3. Udvikling af tarmfloraen: Nyere forskning viser, at et stort indtag af grøntsager er med til at udvikle og forfine kroppens mængde af gode tarmbakterier også kaldet mikrobiomer / tarmflora. Det har især sundhedsmæssig effekt på sigt i kroppen og kan forebygge en lang række sygdomme.

 4. Vægttab (muligvis): Hvis en af dine mål med detox er vægttab, kan en kost med næringsrige smoothies hjælpe med at reducere kalorieindtaget og fremme vægttab. Det er dog vigtigt at huske, at bæredygtigt vægttab kræver en samlet sund kost og livsstil. Ligeledes anbefaler vi, at du efter en smoothie-kur skal tilbage til en normal og sund balanceret kost med både fast og flydende føde.

 5. Smagsoplevelser: En detox med smoothies kan også udsætte dig for nye smagsoplevelser, især hvis du inkluderer forskellige typer frugt og grøntsager, du måske ikke tidligere har prøvet. Pludseligt kan en kold grøntsagssmoothie være noget af det bedste du nogensinde har smagt, og du kan mærke, hvordan kroppen optager og nyder denne rene nærende smoothie.

 6. Følelse af opfyldthed: De fleste smoothies indeholder fiber og protein, hvilket kan hjælpe med at skabe en følelse af mæthed og tilfredsstillelse. Det kan dog variere, hvor mæt man føler sig. Nogle føler sig derfor mætte og andre kan føle stor sult. Begge dele er helt normalt.

Husk, at mennesker er forskellige, og resultaterne af en detox kan variere. Det er en god idé at lytte til din krops signaler og tilpasse din kost derefter. Man skal naturligvis også altid stoppe, hvis man føler ubehag. Opsøg evt. også en professionel diætist/læge, hvis der opstår grund herfor. Hvis du har underliggende sundhedsproblemer eller spørgsmål, er det altid en god idé at konsultere sundhedspersonel, før du begynder en ny kostplan.

Bemærk: Selvom det kan være nemt at starte en detox med smoothies, skal du sørge for at opretholde en afbalanceret kost og undgå ekstreme diæter, der kan være skadelige for din krops sundhed.

Konklusion:

Mens videnskabelig evidens ikke nødvendigvis bakker op om de drastiske påstande om "detox-diæter" eller såkaldte "smoothie-kure", kan inkluderingen af frugt- og grøntsagssmoothies som en del af en sund kost være meget gavnlig. Specielt nyere forskning viser netop, at et højt indtag af mange grøntsager har mange helbredsmæssige fordele. Disse smoothies kan levere vigtige næringsstoffer, forbedre hydreringen, udvikle tarmfloraen og støtte fordøjelsen. Det er altid en god idé at konsultere en sundhedspersonel, inden man foretager større ændringer i kosten, især hvis der er underliggende sundhedsproblemer.

Referencer:

 1. Smith, R. L., Adams, L. F., & Meldrum, K. T. (2020). Detox diets: do they work? Cleveland Clinic Journal of Medicine, 87(12), 713-718.
 2. Dalgas, Julie, (2023). https://www.berlingske.dk/samfund/professor-har-hele-livet-forsket-i-kroppens-kemi-vi-glemmer-noget-vigtigt
 3. Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), 675-686.
 4. Drewnowski, A., & Almiron-Roig, E. (2010). Human perceptions and preferences for fat-rich foods. In Montmayeur J.P., le Coutre J. (Eds.), Fat Detection: Taste, Texture, and Post Ingestive Effects (pp. 265-290). CRC Press/Taylor & Francis.
Previous article Sundhed for ældre over 50 år
Next article Hvordan du lever sundt under din graviditet