Skip to content
Opskrift på nem og sund fermenteret kål - sauerkraut

Opskrift på nem og sund fermenteret kål - sauerkraut

Vi kan ikke komme udenom, at fermenteret kål og det klassiske sauerkraut er sindssygt sundt. Hvorfor er det sundt? Fordi det er godt for vores tarmflora og mikrobiomer. Det er guf for dem og udvikler virkeligt vores tarmflora. Så her kommer vores opskrift på en skøn sauerkraut, der bidrager til dine tarmes udvikling og flora. Den laves på lækker hvidkål som vi også selv anvender i nogle af vores greenies og som vi alle jo ved, så skal vi have varieret frugt, grønt, rodfrugter og kål, for at skabe så gode forhold for vores tarme og mikrobiomer som muligt. 

 

Billede fra Greenwitch.dk (1 stk færdiglavet sauerkraut i patentglas)

Udstyr og indkøbsliste:

Patentglas efter eget ønske (Ikke for småt ikke for stort)

Kniv

Køkkenvægt

Samle/røreskål

Salt

Kål

Vand

 

Step 1:

Fjern de yderste blade fra kålhovedet og læg dem til side til senere brug (De skal bruges afslutningsvist til at afdække din sauerkraut).

Step 2:

Udskær dine kålhoveder og fjerne den inderste kerne, den kan du bruge til aftensmaden stegs på panden senere. Dermed bruger vi primært de yderste blade, da de tager bedre imod fermenteringsprocessen.

Step 3:

Snit din kål i ønskede tern eller strimler. Vi anbefaler strimler af ca. 1-2 cm brede og lange nok til at være i din skål. Afvej dernæst kål og alle ingredienserne.

Step 4:

Så skal du smøre ærmerne op og lægge krafterne i! Ælt og massér din kålblanding hårdt og gnid langsomt salt ind i kålen, så du kan mærke, af væske begynder at trænger ud af kålen. Det kan sagtens tage 10 min., så du skal bare blive ved. Hvis du har de rigtige forhold af salt og kål, så skal det nok ske!

Step 5:

Så skal du påfylde din kålblanding og væske ned i dit patentglas (Husk af afkoge inden brug) og huske rene hænder, da processen ellers kan gå i vasken grundet forkerte bakterier til fermenteringen.

 

Step 6:

Pres det hele godt sammen, så kålen er helt komprimmeret og alt kålen dækkes alt dens saltlage. Det kan godt dække alt kålen nede i glasset, såfremt du har presset og æltet din salt godt nok ind i kålen i step 4.

 

Step 7:

Hernæst skal du "afslutte" og "aflukke" din sauerkraut. Det gør du med de store yderste kålblade vi lagde til sidste i starten. Læg dem som et naturligt låg ovenpå din kålmasse. Pres godt ned, så igen alt kålen er dækket at saltlagen. De friske blade behøver ikke være under saltlagen.

Step 8:

Sørg for, at der er ca. 3-5 cm. luft fra toppen af kålenbladene og til patentglassets låg. Sæt låg på og lad nu din sauerkraut skabe fermenteringsmagi for dig og dine tarme et skyggefuldt sted. Hold gerne øje med den, din kål skal stå ca 21 - 28 dage ved ca. 18- 20 grader. Ved varmere temperaturer kan det gå hurtigere. Husk at skrue låget af ca. hver dag, da det ellers kan sprænge glasset grundet fermenteringsprocessens mange kræfter!

Step 9: 

Velbekommen! Glæd dig og vær stolt over din nye kreation! Dine tarme vil takke dig!

Next article Vores nye måltidssmoothie-koncept