Professor Oluf Borbye Pedersen anbefaler, at vi spiser rigtigt mange og tilmed meget forskellige grøntsager – for at opbygge et stærkt og mangfoldigt tarmmikrobiom, som han mener er afgørende for vores helbred. Læs her hele vores unikke og eksklusive interview med Oluf, manden bag "Professorens grønne grøntsagssgrød".
Danskerne spiser ikke nok grøntsager. Faktisk spiser vi i gennemsnit kun 200 g. grøntsager om dagen, hvilket er mindre end halvdelen af, hvad Fødevarestyrelsen anbefaler. I dag deler jeg en spændende snak om sundhed og grøntsager, som jeg har haft med Oluf.
Oluf Borbye Pedersen er af det amerikanske analyseinstitut, Clarivate Analytics, gentagne gange vurderet til at være en af verdens mest indflydelsesrige forskningsledere blandt flere millioner af internationale videnskabsfolk. Hans internationale forskerhold arbejder på Københavns Universitet med DNA-analyser af menneskets egen arvemasse, og hvad variationer i DNA betyder for vores sundhed. I de sidste 15 år har forskerholdet med avancerede DNA-teknologier kortlagt et indtil nu fuldstændigt mørklagt område af menneskets biologi: tarmens milliarder af mikroorganismer, som viser sig at have stor betydning for vores helbred. Tarmens mikrober kan ikke dyrkes i en petriskål, fordi de lever i tarmen uden adgang til ilt. De dør simpelthen, når man forsøger at dyrke dem i laboratoriet. Men bakterierne indeholder DNA, og derfor bruger forskerne DNA-analyser for at finde ud af, hvem tarmens milliarder af bakterier, virus og svampe egentligt er, hvad de laver, og hvordan de påvirker os.
»Tarmmikrobiomet betyder rigtigt meget for vores fordøjelse og stofskifte, vores modstandskraft og vores hjerneaktivitet.« fortæller Oluf.
»...Hjertet for eksempel pumper omkring 100.000 gange i døgnet, og vores lunger forsyner os med ilt 20.000 gange i døgnet - uden vi skænker det mange tanker. På samme måde fungerer det med tarmmikrobiomet. Det arbejder konstant i alle døgnets timer, uden vi tænker over det. Og det er ikke en lille virksomhed, der arbejder inde i os! Enhver af os er nemlig direktør for omkring 50 tusinde milliarder af medarbejdere. Det er loyale bakterier i tarmen. Og oveni det er der mange hjælpsomme svampe og milliarder af virus. De vil os det godt, og de vil styrke vores helbred, vel at mærke hvis vi forsyner dem med en overvejende plantebaseret mad, som de omdanner til et væld af forskellige sundhedsfremmende stoffer. Mange af stofferne optages i blodet og når ud til kroppens forskellige celler. Andre signalstoffer, som tarmbakterier producerer, påvirker kroppens organer, inklusiv hjernen, via nervebanerne« siger Oluf.
Vi snakker om, hvor mange grøntsager, vi mon behøver hver dag, og Oluf henviser til Fødevarestyrelsens anbefalinger, som bygger på solid videnskabelig evidens, som det bedste råd, vi alle bør forsøge at leve op til. (Fødevarestyrelsen anbefaler minimum 600 g grønt og frugt om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager)
»Der er intet magisk, hvad angår grøntsager og et godt helbred. Det afgørende er, at du tilstræber at få omkring 30 forskellige former for plantemad om ugen, og omkring et halvt kilo om dagen. Lige meget om de er rå, frosne eller kogte.« ifølge Oluf.
»Masser af bær og i mindre grad frugt (på grund af frugtsukkers uønskede virkninger på vores helbred) øger diversiteten og dermed den sundhedsbefordrende kompetence af vores forunderlige og helbredsafgørende tarmmikrobiom. Men også daglig motion og en god søvn- og mental balance er afgørende vigtigt for at tarmens mikrobiom kan arbejde for at du trives i dit liv.«
Vi takker den kære Oluf for at stille op til et interessant og vidensdelende interview om tarmmikrobiomet og at han deler hans tanker om sundheden generelt og sundheden gennem tarmmikrobiomet.
Tak fordi du læste med, vi håber det gjorde dig lidt klogere på manden bag "professorens grønne grøntsagsgrød".
Kærlig hilsen,
Julie