Skip to content
OBS! Vi har forbedret vores opskrifter og sænket vores priser! - Vær blandt de første | Læs mere →
OBS! Vi har forbedret vores opskrifter og sænket vores priser! - Vær blandt de første | Læs mere →
Derfor anvender vi aldrig nogle former for kunstige sødemidler

Derfor anvender vi aldrig nogle former for kunstige sødemidler

Kunstige sødemidler anvendes efterhånden i rigtig mange produkter. De anvendes som alternativ til sukker, typisk med det formål at reducere kalorieindtaget eller for at undgå sukker fx i forbindelse med diabetes. De fleste mennesker indtager dog produkter indeholdende sødemidler som erstatning for sukker fordi, de føler det er ”sundere” og ”bedre” for vægten.

I Greenwitch kunne vi dog aldrig drømme om at anvende kunstige sødemidler i vores produkter, da vi ikke tror på, at det er godt for kroppen – tværtimod.

Personligt har jeg tidligere indtaget en del kunstige sødemidler i forbindelse med tyggegummi, gajoler og andre søde, små snacks, delvist i troen på, at det var sundere og bedre for min vægt, men det tror jeg bestemt ikke længere. Jeg kan mærke en enorm forskel i min sult og blodsukker, når jeg holder mig langt væk fra kunstige sødemidler. Jeg kunne næsten spise en hel pakke gajoler med kunstigt sødemiddel på en halv dag, hvorimod når jeg indtager den ”ægte” vare med sukker, da behøver jeg langt mindre for at blive ”tilfredsstillet”. Dét synes jeg er tankevækkende. Dette er bestemt ikke en opfordring til, at vi skal indtage almindeligt sukker uden hæmninger – bestemt ikke – men det er relevant at nævne i diskussionen om kunstige sødestoffer.

Selvom flere kunstige sødemidler er godkendt til brug i fødevarer, findes der flere bekymringer tilknyttet til sødemidlerne:

 

  1. Øget risiko fro vægtøgning. Kunstige sødemidler kan bilde hjernen ind, at kroppen behøver flere kalorier, som kan føre til øget madindtag og vægtøgning.
  2. Risiko for diabetes: Nogle studier har fundet en sammenhæng mellem kunstige sødemidler og en øget risiko for diabetes 2.
  3. Negative effekter på tarmbakterierne. Kunstige sødemidler kan ændre balancen i tarmbakterierne og i hele tarmfloraen, hvilket kan påvirke immunforsvaret og fordøjelsen.
  4. Øget risiko for hjertesygdom. Nogle studier har fundet en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og en øget risiko for hjertesygdomme.

 

Forskningen i kunstige sødemidler er stadig i fuld gang, og derfor er det svært at kunne konkludere noget endeligt om de negative sundhedseffekter. Som med alt andet er det vigtigt at indtage kunstige sødemidler med måde og som en del af en balanceret kost.

I Greenwitch gør vi os således ikke til nogen dommer for rigtigt og forkert, men vi går altid den naturlige vej og undgår alle kunstige tilsætningsstoffer for en sikkerheds skyld. Fordi vi tror på, at vores krop foretrækker det naturlige, og vi ønsker aldrig at belaste den på nogen måde, hvis vi kan undgå det. 

Så om du er tryg ved at indtage kunstige sødemidler, eller om os helst vil undgå dem, så kan du med ro i maven indtage alle vores produkter, velvidende at de aldrig indeholder kunstige sødemidler.

Blogindlægget tager udgangspunkt i nedenstående kilder, som du med fordel kan dykke ned i, hvis du ønsker at blive endnu klogere på kunstige sødemidler og deres effekt på vores sundhed.  

 

Kilder:

Harvard Health Publishing: "Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?" - https://www.health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: "Artificial Sweeteners" - https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity/artificial-sweeteners

American Heart Association: "Artificial Sweeteners" - https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/artificial-sweeteners

US Food and Drug Administration: "High-Intensity Sweeteners" - https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/high-intensity-sweeteners

Mayo Clinic: "Artificial sweeteners and other sugar substitutes" - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936

 

Previous article Hvorfor vælge økologi?
Next article Er du "ægte" sund? Hør min historie fra usund til sund