Skip to content
Den nøddeagtige squash er både sund og lækker!

Den nøddeagtige squash er både sund og lækker!

Vi ved allesammen godt, at grøntsager er sunde, men det er også vigtigt, at vi husker at variere de grøntsager, som vi indtager, eftersom de alle indeholder forskellige vitaminer og mineraler og dermed har forskellige virkninger på vores krop og sundhed. En grøntsag, som vi danskere ikke så hyppigt får ind i vores kost, er den kære squash. Og det er en skam, da den har en masse sunde egenskaber, og ikke mindst så smager den super lækkert. En kost rig på grøntsager er godt, men en kost rig på varierede grøntsager er endnu sundere. Derfor er det en god ide at variere ens daglige grøntsager. Her i Greenwitch vil vi gerne gøre dette nemmere for jer, hvorfor vi har flere forskellige smoothie varianter, som indeholder forskellige grøntsager, så du nemt kan drikke dig til varieret grønt. I vores greenie#3 har vi blandt andet fyldt med broccoli og squash, og sidstnævnte dykker vi nærmere ind på i dette indlæg. Vi elsker grøntsagens milde nøddeagtige smag og kan sagtens forstå at rigtig mange af vores skønne følgere har denne variant som favorit.

Sundhed og næring

Squash er bl.a. en god kilde til vitamin A og C samt folat.
Vitamin A er essentiel for vækst og udvikling, vores syn og immunsystemet, og i grøntsager findes vitaminet i form af karotenoider, et forstadie til A-vitamin, som også har antioxiderende effekt.
Da A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, er det altid en god idé at indtage råvarer, der indeholder denne i samspil med lidt fedtstoffer, eks. i form af nødder hvis du vil have den optimale optagelse af A-vitaminet.
C-vitamin er ligeledes vigtig i henhold til immunsystemet men spiller også en vigtig rolle i forbindelse med kollagensyntesen og er med til at øge optagelsesgraden af den jern kaldet ”ikke hæm-jern”, som findes i grøntsagerne.
Folat tilhører gruppen af B-vitamin hvis funktion bl.a. er væsentligt i forbindelse med deling af celler, DNA og syntesen af røde blodlegemer. Derudover anbefales det gravide kvinder at indtage ekstra folat, da det bl.a. kan reducere risikoen for neuralrørsdefekter (rygmarvsbrok). 

Fun fact om squash
Vidste du:

  • at squash findes i flere farver og former: den gængse grønne, men også gul eller orange samt både i aflange og runde former?
  • at squash faktisk er en umoden frugt (eller helt præcist bær), som tilhører græskarfamilien?

Herhjemme omtaler og anvender vi squash som en grøntsag.
Sagen er dog den, at der kan skelnes på to forskellige planer:
Det gastronomiske–kulturelle og det rent botaniske.
En squash er delvis givet af at være dækket af begge klassificeringer, altså både frugt og grønt, da vi herhjemme gastronomisk og kulturelt anvender squash som en grøntsag – men i botanisk forstand bliver den faktisk betegnet som en frugt, selvom den herhjemme betegnes som en grøntsag.

Du kan læse mere om greenie#3 med broccoli og squash og alle vores andre grøntsagssmoothies HER


Kilder:
Nordic Nutrition Recommendations 2012
Fødevarer og kvalitet – råvarer og forarbejdning

Previous article Greenie – en grøn smoothie